Alla inlägg den 24 september 2007

Av Josefine - 24 september 2007 20:18

Detta gör jag när jag satt mig vid skrivbordet för att plugga, för att skjuta upp själva pluggstarten så länge som möjligt:

- Läser TV-tablån på nätet. Noga.

- Studerar i detalj hur Nille-katt ser ut när han gäspar.

- Letar hårstrån med kluvna hårtoppar, alltså på mig själv.

- Funderar på vilken färg på överstrykningspenna jag ska använda.

- Räknar minuterna tills Vänner-reprisen börjar och slår då på TV:n istället. Jag pluggar sen. Kanske. I reklampausen.

Idag hade vi föreläsning om kejsarsnitt på ko. Det är inte nåt som görs särskilt ofta i Sverige eftersom det inte behöver göras särskilt ofta, vilket är ett sundhetstecken. Vi fick iaf kolla på en film om hur de gör kejsarsnitt i Belgien, på deras inhemska stolthet Belgian Blue-kor. Där är ju då veterinärerna väldigt snabba och flinka på detta ingrepp eftersom de får så mycket träning – oftast låter man inte ens korna försöka föda sin kalv själv för det kommer ändå inte att gå, lika bra att snitta direkt. Hela filmen var enligt mig helt galen. För det första såg kon inte klok ut. Den hade den fetaste röv man kan föreställa sig, helt feldimensionerad till den ganska normalstora framkroppen och det söta lite lurviga huvudet. Sen visade de när veterinären skulle göra kon klar för operation (alltså, kor står upp och är vakna när man opererar och man gör ett snitt i sidan på dem). Iaf, karln började med att hälla en halv flaska ren outspädd jodopax över sidan på kon och skrubba in detta med handen (hört talas om tvättsvamp, någon?). Sen rakade han, med en engångsrakhyvel! Direkt på den lite smålurviga pälsen. Det blev stora blödande skrap-och rivsår över sidan på kon, och när han rakat klart tog han resten av jodopaxflaskan och hällde över. Det kan ha svidit litegrann, eller kanske mycket… Och sen då skrubba in jodopaxen med handen igen. Ok, sen lokalbedövades kon vid snittstället, och veterinären gick iväg och kavlade upp ärmarna och tvättade händerna och tog på sig handskar som räckte till handlederna… Hallå, operera med bara armar, hur ofräscht är inte det?! Jaha, sen snittades det och plockades ut kalv, som var monstruöst stor by the way, och sen syddes livmodern ihop – och sen spolade man bredspektrumantibiotika direkt över den. Herregud. Den utbredda antibiotikaresisensen fick plötsligt sin förklaring. Sen sydde veterinären ihop de tre muskellagren i bukväggen var för sig, och varje stygnrad fick antibiotika spolad över sig. Och när kon var ihopsydd och klar fick hon för säkerhets skull en antibiotikainjektion i halsen också. Utan att vara det minsta sjuk alltså. Bara för säkerhets skull. Men har man blivit opererad av någon utan handskar så behöver man kanske det.

Nu ska jag läsa om rörelsestörningar hos grisar en stund, innan det är CSI. Livet styrs av två saker. Vad man ska laga för mat och vad det är på TV.


p.s Begreppen i fetstil ovan är de jag tyckte var extra galna med den här filmen. Bara för pedagogikens skull.

Ovido - Quiz & Flashcards